Днес в Румъния освен евроизбори се провежда и референдум. 19 млн. румънци ще упражнят правото си на глас, като именно референдумът е ключов за страната, тъй като е свързан с осъдените за корупция политици в северната ни съседка.

Въпросите в допитването са:

Съгласни ли сте за забрана за амнистия и помилване за корупционни престъпления?

Съгласни ли сте със забраната за приемане за извънредни укази на правителството в областта на наказателното право, наказанията и съдебната организация и с разширяване на правото да се атакуват подобни укази в Конституционния съд?

На практика това е големият вот, който ще определи дали Социалдемократическата партия, която управлява в момента, ще получи своя вот на доверие от обществото.

През последните две години и половина много се говори за политиките, които управляващата партия приема и прилага във връзка със съдебната система и с това, че се опитва да направи нова реформа върху вече реформираната съдебна система.

Активността се очаква да бъде около 40% или малко над това.

Вчера румънският премиер Виорика Дънчила обяви, че няма да гласува на референдума, с което на практика агитира привържениците си да не гласуват на този референдум.

Президентът на страната Клаус Йоханис напротив – призова гражданите да излязат и да гласуват.

Ако резултатът от допитването не удовлетвори управляващата партия, е възможно да се стигне и до предсрочни избори.