Великобритания регистрира рекорден брой заразени за денонощие от началото на пандемията.

Новите случаи за последното денонощие в страната са повече от 78 000, от тях близо 4700 са с новия вариант "Омикрон". 

Това надвишава предишния рекорд от 68 000 COVID случая, отчетен през януари.

Статистиката стана ясна в сряда - деня, в който влезе в сила "План Б" на правителството за ограничаване на разпространението на новия COVID вариант "Омикрон". Носенето на маски е задължително почти навсякъде, необходими са и ваксинационни паспорти за посещаване на големи събития и нощни клубове, както и задължително ваксиниране на работниците в националното здравеопазване.

На извънреден брифинг Джонсън изнесе данни, че 45% от пълнолетното население вече е с трета доза ваксина, а при хората над 70 г. процентът е 88. Огромният интерес към подсилващата доза, доведе до сериозни опашки пред центровете за ваксиниране, които не успяват да се справят, въпреки доброволците и участието на армията. Системата за регистриране автоматично връща хората, за да не чaкат на опашки. Само за вчерашния ден поставените бустерни дози на Острова са над 600 000.

Главният медицински експерт на кралството предупреди, че още много рекорди ще бъдат регистрирани през следващите седмици. Той посъветва хората да приоритизират социалните си контакти с оглед на предстоящите празници.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!