Рекорден брой подадени заявления за гласуване на предстоящите парламентарни избори от наши сънародници във Великобритания.

До момента те са около 7000, но се очаква броят им да се покачи двойно до крайния срок  - девети март.

В група от над 500 членове в социалните мрежи се обсъжда петиция с няколко искания, сред които увеличение на броя на секциите и облекчаване на изборните процедури.

„Имаме нужда да увеличим секциите. От 35, да станат поне 40 или 50, както е било преди, докато Великобритания е била в Европейския съюз.  Това трябва да се случи дори и само за тези избори. Няма как просто да накараме хората, да им кажем просто ,,Съжаляваме, няма как да гласувате", казва един от доброволците.

Опасенията им са, че при струпване на хора с часове пред пунктовете за гласуване, полицията може да се намеси заради нарушаване на мерките срещу COVID-19.

 „Мой приоритет и грижа на цялата ни общност във Великобритания са организационните предизвикателства за провеждането на изборите в съответствие с действащия изборен закон и COVID рестрикциите в страната, а не полемиката около едни или други законодателни хипотези”, казва посланикът на страната ни в Лондон в отговор на запитване на bTV.

„Правим всичко възможно, много е важно българските общности в чужбина да бъдат активни и да има съгласни да бъдат членове на секционните избирателни комисии”, добавя министърът на външните работи на България Екатерина Захариева

Над 200 000 българи са поискали статут на уседналост на Острова след Брекзит, което прави българската диаспора във Великобритания една от най-големите по света.

Според организаторите на петицията това е достатъчно основание за исканите промени.