Европейската комисия призовава Турция да търси национален консенсус заради близките резултати от референдума за промени в конституцията, даващи повече правомощия на турския президент.

Съветът на Европа, в който членува и Турция, подчерта, че е изключително важно да се осигури независимостта на съдебната власт в съответствие с принципа на върховенството на закона.

Редица членове на Европейския парламент изразиха разочарование от изхода на вота.

Външният министър на Австрия Себастиан Курц коментира, че той ще усложни бъдещото сътрудничество между Анкара и Европейския съюз. Той посочи в „Туитър“, че резултатът показва „колко разделена е страната“.

Манфред Вебер, лидер на групата на Европейската народна партия, заяви, че президентът Реджеп Тайип Ердоган разделя страната си, а съпредседателят на групата на Зелените – Ска Келер, каза, че резултатът е „унищожителен удар за демокрацията в Турция“.

Пред германската телевизия ЦеДеЕф (ZDF) Манфред Вебер заяви, че Турция се движи в грешна посока, насочвайки вниманието към масовите уволнения след опита за преврат през юли и хвърлянето в затвора на журналисти и държавни служители. „Сега, когато Турция очевидно е поела в грешна посока от европейска гледна точка, трябва да оценим отново нашите отношения и конкретно това означава, че преговорите за присъединяване на Турция, които все още водим, не може да бъдат продължени“, заяви Манфред Вебер, цитиран от Ройтерс.

Лидерът на германските Зелени Джем Йоздемир, който е от турски произход, посочи в „Туитър“, че това е „черен ден за Турция“, но допълни, че „почти 50% са гласували за демокрация и против диктатурата“. „Ние заставаме на тяхна страна“, посочи Йоздемир.

Германският външен министър Зигмар Габриел каза, че е важно да се запази спокойствие и да се действа уравновесено.

Петер Алтмайер, началник на политическия кабинет на канцлера Ангела Меркел, каза, че германското правителство ще обсъди резултата, след като наблюдателите дадат оценка дали гласуването е било честно. По думите му германското правителство ще уважи резултат, който е дошъл от свободни и демократични избори.

„Близкият резултат на референдума показва, че Ердоган не е Турция. Усилията за демокрация и човешки права трябва да продължат“, заяви Мартин Шулц, кандидат на германските социалдемократи за канцлерския пост и бивш председател на Европейския парламент.

„Турският референдум не трябва да води към несподелена власт. Ако бъда избран за президент, ще протегна ръка на всички хора, които вярват в демокрацията“, заяви кандидатът за президент на Франция Еманюел Макрон.

Турция избра повече ислямофашизъм и тоталитаризъм днес“, заяви холандският политик Герт Вилдерс.

Според данните, обявени от Висшата избирателна комисия в Турция, при над 99% от преброените бюлетини промените са били подкрепени от 51,37% от избирателите, срещу 48,63% гласували с „не“. Разликата е 1,25 млн. души.

Освен в самата Турция, измененията са получили мощна подкрепа и отвън – близо 2/3 от турските избиратели в Германия и Австрия са гласували с „да“ за разширяването на президентските правомощия.

Опозицията в Турция обяви, че ще оспори резултатите. Според критиците на промените в конституцията гласуването е било помрачено от редица нередности.

Една от тях е, че решението на Избирателния съвет от вчера през деня бюлетините, които нямат неговия официален печат, да бъдат приети за валидни и преброени. Това е безпрецедентно – до момента такива бюлетини се обявяваха за невалидни. Друга критика е, че повечето медии използваха данни на държавната Анадолска агенция, която много скоро след края на изборния ден обяви, че са преброени над 90% от бюлетини и печелят привържениците на конституционните реформи. Според опозицията и канал „Фокс“ по това време са били преброени едва около 70% от гласовете, разказа специалният пратеник на bTV Петър Нанев.

„Референдумът протече при нечестни и неравни условия. Всички са наясно с това. Ние уважаваме решението на хората, но това решение беше засенчено от Висшата избирателна комисия. Погрешно, незаконно решение направи този референдум спорен. Ще го преследваме до край“, каза лидерът на Народнорепубликанската партия Кемал Кълъчдароглу.

„Иска ми се резултатът от днешния референдум за конституционни промени да доведе до добро. Нашата изключителна нация отново отиде до урните и с мнозинство одобри конституционната промяна, която беше приета от турския парламент. Имаме да направим много в тази страна. Първата ни работа – ще обсъдим смъртното наказание с премиера и с лидера на националистическата партия. Ако всички го подкрепят, аз ще го одобря. Ако основната опозиция възрази, може да организираме още един референдум“, заяви Ердоган.

Вижте повече във видеото:

Това е най-голямата политическа промяна в модерната история на страната. Тя концентрира почти цялата власт в ръцете на турския президент, като му позволява да променя законите и да взима еднолични решения.

Ердоган още днес ще председателства заседание на правителството в своя президентски дворец в Анкара.

През цялата кампания обществото в Турция беше разделено и след изхода на референдума хората продължават да са на противоположни полюси. Снощи в Истанбул, например, имаше едновременно струпване пред резиденцията на Ердоган от ликуващи негови поддръжници и няколко протеста.