Макар и с малка преднина референдумът за промени в конституцията и повече правомощия на турския президент е успешен.

С отговор „Да“ в бюлетината са гласували малко над 51,2% от избирателите.

Как е разпределен вотът

Промените в конституцията не са подкрепени в големите градове – Измир (над 68% „Не“), Истанбул (над 51% „Не“), Анкара (отново над 51% „Не“).

Снимка: bTV

Отговорът „Не“ преобладава в областите в западната част на страната, както и източните области, населени предимно с кюрди (в сиво на картата по-горе), предаде специалният пратеник на bTV Петър Нанев.

От турските граждани, гласували в чужбина, най-голяма подкрепа за реформите са дали в Холандия (70,94%) и Германия (63,07%).

В България са на другия полюс – само 28,68% са подкрепили увеличаването на правомощията на президента. В САЩ този процент е 16,2.

Снимка: bTV

Критики

Опозицията в Турция обяви, че ще оспори резултатите. Според критиците на промените в конституцията гласуването е било помрачено от редица нередности.

Една от тях е, че решението на Избирателния съвет от вчера през деня бюлетините, които нямат неговия официален печат, да бъдат приети за валидни и преброени. Това е безпрецедентно – до момента такива бюлетини се обявяваха за невалидни.

Валидност

Председателят на турската централна избирателна комисия Сади Гюевн обаче отхвърли днес всички твърдения за фалшифициране на референдума, като заяви, че нито една от бюлетините, обявени за валидни, не е фалшива или пусната неправомерно.

Вижте във видеото обобщение на гласуването:

Три от 18-те точки в конституционната реформа, одобрена на референдума, ще влязат в сила незабавно.