На референдумите за присъединяване към Русия на контролираните от нея райони в Украйна – Донецк, Луганск и Херсон, войници с автомати придружават мобилните комисии. Така заедно обикалят от врата на врата.

Вотът е явен, а на места граждани разказват, че член на комисията попълва техния глас след устен въпрос. Руската агенция ТАСС уточнява, че желаещите ще могат да гласуват в нормална секция само в последния ден – вторник – от съображения за сигурност.

Американският президент Джо Байдън се закани, че Западът ще наложи нови икономически санкции на Русия в случай на анексиране на още украински региони. Той предупреди също, че ако Русия анексира украински територии, реакцията на САЩ ще е „бърза и сурова“.

Продължава да има опашки по границите от руснаци, опитващи се да напуснат страната след обявената мобилизация.

Според социалните мрежи руските органи на реда са затворили части от границата с Грузия и са въвели полицейски час. Пропускат се само коли с местни регистрационни номера. Това е провокирало някои местни да превозват съграждани, дошли от други райони.

А украинският президент се обърна към сънародниците си в окупираните райони, където също се набират войници: „Скрийте се от руската мобилизация, опитайте се да се придвижите до освободените украински територии. А ако все пак се озовете в руската армия, саботирайте действията й и ни изпращайте информация за врага“.

След протестите срещу мобилизацията, снощи в Москва и Санкт Петербург се проведоха и проправителствени демонстрации в нейна подкрепа и „за“ референдумите.