Италия ще произведе на 29 март референдум за конституционна реформа с цел намаляване на броя на депутатите, предаде ДПА. Датата е била определена на правителствено заседание, се казва в официално комюнике.

Според предложената реформа броят на членовете на Камарата на депутатите ще бъде намален от 630 на 400 души, а този на сенаторите - от 315 на 200.

Ограничаването на състава на двукамарния парламент е подкрепяно от Движение "Пет звезди", което го възприема като част от историческата си битка за премахване на привилегиите и облагите за често корумпирания политически елит на страната.

Другата формация от управляващата коалиция - левоцентристката Демократическа партия, се съгласи да подкрепи реформата, като направи завой на 180 градуса, след като подписа коалиционно споразумение с „Пет звезди“ през август.

Критиците виждат в предлаганите реформи популистки ход, насочен към антиелитарните обществени настроения. Според тях той ще спести сравнително малко средства и с нищо няма да спомогне за слагане на край на блокажите, които са често явление в работата на италианския парламент, отбелязва ДПА.

Това е втори опит за провеждане на конституционна реформа в Италия с цел опростяване на политическата и бюрократична система. През 2016 г. тогавашният премиер Матео Ренци инициира референдум за реформа, която предвиждаше намаляването на броя на сенаторите от 315 на 100.

Тогава предложенията на Ренци бяха отхвърлени от гласоподавателите, което доведе до падането на неговото правителство. По ирония на съдбата сред опонентите на реформите през 2016 г. бе именно движението „Пет звезди“, което не одобряваше промени в изборния закон.

Според повечето анализатори административната и политическата система в Италия е прекалено тромава и скъпа, което усложнява изключително много взимането на решения, като приемането на някои закони се бави до три години заради така наречения симетричен двукамарен парламент.

Италианците обаче са изключително чувствителни към промени в представителството на страната, защото в сегашния си вид политическото устройство представя всички регионални интереси и социални групи. Това беше и една от основните причини Ренци да загуби референдума през 2016 г., а противниците му да го обвинят в опит за ограничване на правомощията на регионите и да го сравняват с Мусолини.