Италианският министър-председател Матео Ренци понесе тежко поражение на референдума за конституционна реформа, предаде Ройтерс.

Близо 60% от италианците са отхвърлили реформата, която щеше да концентрира властта в ръцете на правителството. Премиерът спази предизборното си обещание и обяви, че се оттегля от поста.

"Аз загубих и ще го призная на висок глас, макар и с буца в гърлото, защото не сме роботи. Вярвам в Италия, затова смятам, че е нужно да я променим", каза Ренци.

Реформата предвижда съсредоточаване на властта в ръцете на правителството. Критиците я определяха като антидемократична, а поддръжниците настояваха, че тя ще направи Италия по-стабилна.

Снимка: EPA

След изявлението на Ренци за оставката популисткото Движение „Пет звезди” на комика Бепе Грило заяви, че е на път да управлява Италия. Движението беше начело на кампанията за гласуване против предлаганите от Ренци конституционни промени.

Самият Грило приветства заявлението на Ренци, че ще подаде оставка, и призова за незабавни предсрочни избори.

„Сбогом, Ренци. Демокрацията победи, главният победител са италианците. Сега бързо гласуване. Новото изборно законодателство трябва да бъде прието за седмица”, написа Грило в своя блог.

Луиджи Ди Майо, един от лидерите на популитската партия, каза, че референдумът показва, че „гражданите са тези, които управляват институциите”, а не един човек като Ренци.

Ди Майо заяви, че движението ще започне работа по свое правителство.

Решението дали да приеме оставката на Ренци, или не, е на президента Серджо Матарела.

Очаква се премиерът да бъде помолен да остане на поста, поне докато парламентът приеме проектобюджет, което се предвижда да стане този месец, и евентуално да ревизира изборния закон, преди да бъде определена дата за избори, посочва Асошиейтед прес.

Европейските лидери приеха спокойно резултатите, като увериха, че криза няма.

"От моя гледна точка ние ще продължим работата си в Европа, поставили сме правилния фокус. Все пак работих много добре с г-н Ренци", отбеляза германският канцлер Ангела Меркел.

"Италия е силна страна, свързана с европейския проект, и знам, че вотът няма да се отрази на желанието ни да посрещнем заедно трудностите и да изградим по-динамична Европа", посочи Мишел Сапен, финансов министър на Франция.

Финансовите пазари бързо се възстановиха, след като при излизането на резултатите еврото падна до най-ниското си ниво от година и половина.