Турският президент Реджеп Тайип Ердоган обяви холандците за „нацисти и фашисти“, след като холандското правителство съобщи, че няма да позволи на външния министър на Турция Мевлют Чавушоглу да кацне на територията на страната.

Първият дипломат трябваше да участва на митинг в Ротердам във връзка с предстоящия в средата на април референдум за конституционни промени в Турция.

„Забранявайте колкото искате на нашия външен министър да лети, но от сега нататък ще видите как вашите самолети ще кацат в Турция“, закани се Ердоган.

Снимка: Reuters

„Ще има тежки икономически и политически санкции срещу Холандия. Това няма да остане без отговор“, заяви и Чавушоглу.

Властите в Ротердам обясниха, че митингът е отменен от съображения за сигурност. Австрия, Германия и Швейцария също забраниха подобни прояви на своя територия.

По-рано тази седмица Ердоган сравни и действията на Берлин с „нацистки практики“ заради отказани митинги. Това предизвика силна критика от страна на Германия. Външният министър Зигмар Габриел заяви, че сравненията с нацистка Германия са граница, която не бива да се пресича, а канцлерът Ангела Меркел ги описа като „неприемливи“.

Отношенията между Анкара и европейските страни се влошиха след опита за преврат през юли миналата година в Турция. Германия остро разкритикува последвалите масови арести и чистки, при които близо 100 хил. държавни служители бяха отстранени от постовете си. Последния повод за напрежение беше арест на журналист с турско и германско гражданство в Турция.

Анкара е ключов партньор в споразумението за ограничаването на движението на мигранти в ЕС, но заплаши да „отвори вратите си“, ако Съюзът наруши поетите ангажименти за предоставяне на помощ, безвизово пътуване за гражданите на Турция и ускорени преговори за членство на страната в Общността.