Германия, Италия, Саудитска Арабия и Холандия закриха временно посолствата си в Йемен по примера на други държави, загрижени за сигурността на дипломатическите си служители в момент, когато шиитските бунтовници хуси затягат хватката си върху властта, съобщиха световните агенции.

„През последните три седмици хусите завзеха властта - това е опасно за нас и може да има последици за региона. Ситуацията е много обезпокоителна за нас, в Европа”, каза говорителка на германското външно министерство.

„Ал Кайда” и други сунитски екстремисти засилиха нападенията си срещу бойците на хусите, а генералният секретар на ООН Бан Ки Мун каза вчера, че Йемен се разпада пред очите ни и върви към гражданска война.

Саудитското външно министерство вече евакуира дипломатическия си персонал, съобщи Франс прес.

Холандският външен министър Берт Кундерс смята ситуацията в Йемен за непредсказуема, а напрегнатата политическа обстановка и нарастващата опасност от избухване на насилие са го накарали да предприеме тази стъпка.

Посолството на Русия предприе допълнителни мерки по увеличаването на сигурността, но не се планира то да спре работа или евакуация на дипломатическия персонал. Руското външно министерство предупреди руски граждани да не пътуват за Йемен.