Казваме на близките, че изключваме апаратите на болните им роднини от коронавирус по телефона. Това разказа британски реаниматор пред Би Би Си, като поиска да остане анонимна, защото от лечебното заведение са й препоръчали да не разказва публично какво се случва вътре.

Най-трудното е да съобщаваме, че изключваме апаратите за обдишване на тежко болните по телефона, защото роднини не се допускат в болницата ни в град Мидлендс. 

В страната загиналите от новата зараза са над 4 хиляди, а болните - над 47 хиляди.  

Доктор Робъртс, както е изменено името й от британската редакция, споделя и че няма достатъчно предпазни маски и костюми, както и апаратура за лекуване на тежко болните от COVID-19.

„Обикновено казваме, че ще правим всичко възможно, но в последно време усещам, че не мога да казвам точно това, защото това не е истина. Не винаги мога да поставя пациент на изкуствено дишане и не мога да гарантирам най-доброто лечение, защото ни свършват антибиотиците, а сестрите работят на предела на силите си“, споделя медикът на „първа линия“ в борбата с новата зараза.

Анонимният британски реаниматор споделя, че има недостиг на легла за реанимация и апарати за командно дишане в момент, в който пикът на  коронавируса се очаква да е на 15 април в страната.

Още няколко британски лекари сигнализират, че няма оборудване за лечение на болни от COVID-19, пише Би Би Си.

Реаниматорът д-р Робърт сподели и ужасяващи факти от ежедневието си. Тя разказва, че заради липсата на предпазни облекла е трябвало сами да си ги направят, като ползват чували за боклук и очила за каране на ски.

„Работим по 13 часа без почивка и докато призовават всички да са поне на 2 метра разстояние един от друг, от много медицински работници се изисква да преглеждат пациентите от 20 см без необходимата защита“, споделя д-р Робъртс.

В същото време британското правителство признава, че има проблеми с доставката, но и че се работи денонощно за снабдяване с нужното оборудване.

Националната служба по здравеопазване на Англия съобщава, че на 1 април са получени 1 милион респиратора, но не се споменава за медицинско предпазно облекло.

Освен това лекарката разказва, че има дори помещение, в което се "отсяват" пациентите със симптоми на коронавирус, преди да влязат в болницата. Казва, че често идват хора, които преувеличават своите симптоми и вместо да си седят вкъщи, отиват да се преглеждат.

Според официалната статистика няма данни да има медици, заразени с COVID-19 на работното място във Великобритания и да са постъпили като пациенти. По думите на реаниматора д-р Робъртс тя има двама колеги, които са дали положителни проби след преглеждане на пациенти с коронавирус, като са били и с оскъдни предпазни средства.

В същото време има няколко медицински работника, които са починали от коронавирус.

Д-р Робърт призова хората да си останат вкъщи.

COVID-19 в числа
Заразени* Нови случаи Починали Излекувани
България 2 433 0 130 862
Света 5 587 110 2 899 347 859 2 365 596
Заразени* Нови Починали
България 2 433 0 130
Света 5 587 110 2 899 347 859
* Общ брой случаи, вкл. починали и излекувани. * Общ брой случаи, включително починали и излекувани. Източник: Worldometer