Здравни работници се опълчиха на протестиращи срещу ограничителните мерки заради коронавируса в Денвър, САЩ. В столицата на Колорадо стотици граждани излязоха по улиците и се обявиха против наложените ограничителни мерки срещу COVID-19.

В щата случаите на COVID-19 вече надхвърлиха 10 хил. Смъртните случаи приближават 500.

Снимка: Reuters

Протестиращи в цялата страна се събраха срещу ограниченията и се оплакаха, че те нарушават личните им свободи и заплашват да унищожат поминъка им.

„Свободните“ и тяхната земя

Недоволстващите развяваха от своите коли и пикапи американското знаме и табели с надписи „Земята на свободните“, „Вашето „здраве“ не измества правата ми“ и „Свободата над страха“. Те настояваха губернатор Джаред Полис да разхлаби мерките, задължаващи населението да си стои у дома до 26 април, пише Си Ен Ен.

Мобилизирани в социалните мрежи, протестиращите нарекоха губернатор Полис „тиранин“ и настояха, че икономическата цена на блокадата вече не струва няколкото живота, които биха били спасени.

Демонстрантите се събраха на големи групи и игнорираха препоръките за социална дистанция.Не носеха и маски.

„Магазините за марихуана са отворени, клиниките за аборт – също, а църквата ми е затворена. Смъртта е част от живота и е време да започнем да живеем отново“, каза една от протестиращите пред местна медия. Друг беше яхнал кон и смело развяваше флага. Не беше и трудно да се забележи, че голяма част от протестиращите подкрепяха президента Тръмп.

Медиците – в Китай, тук пречат

Действията на протестиращите обаче не бяха посрещнати без съпротива. Срещу тях застана малка група медицински лица, носещи предпазни маски – сблъсък на загрижени за здравето на хората

Снимка: Reuters

„Отидете в Китай, ако искате комунизъм“, се обръща единият от демонстрантите към медик, който препречва пътя му. Сблъсъкът е заснет на видео и предизвика много коментари в социалните мрежи.

Нейните снимки бързо се разпространиха в социалните мрежи и предизвикаха разделение – подобно на това от протеста.

А самите здравни работници, чиято самоличност все още не е установена, казват, че някои от протестиращите са им казали „Благодаря“, което прозвучало объркващо, считайки темата на демонстрацията.

Други били агресивни.

Фоторепортерка, която станала свидетел на сблъсъка, разказва, че някои от демонстрантите физически избутали колите си срещу стоящите на пешеходна пътека медици. По думите ѝ протестът показал разделението в американското общество спрямо коронавируса и как страната трябва да се справя с него.

Америка в епохата на Тръмп

Подобни демонстрации бяха проведени и в щатите Тенеси, Орегон, Илинойс, Монтана, Калифорния и Вашингтон. Макар и малки по размер, те предават настроението сред пострадалите заради вируса работници в САЩ.

Снимка: Reuters

Милиони американци останаха без работа и кандидатстваха в бюрата по труда, след като (въпреки уверенията на Белия дом) епидемията удари страната и я сложи на първо място по брой заразени в света – близо 800 хил. случая и над 42 хил. починали.

Протестите срещнаха известна подкрепа от държавния глава с думите „хората си искат обратно животите“.

След като видя, че властта му не е абсолютна и срещна съпротива сред губернаторите, Тръмп призова демонстранти в Мичиган, Вирджиния и Минесота „да освободят щатите си“ и подчерта, че Втората поправка в конституцията е „под обсада“.

Снимка: Reuters

Здравните експерти и губернатори в цялата страна неколкократно се обявиха срещу призивите за незабавно отваряне на икономиката. Те настояваха, че всяко преждевременно завръщане към нормалното състояние ще бъде катастрофално и неизбежно ще доведе до нарастващ брой заразени и последващо рязко увеличаване на смъртните случаи.