До събота вечерта официално потвърдените случаи на COVID-19 в САЩ са над 700 000, а жертвите са над 37 000.

Обикновено между 330 и 460 000 души минават на ден през Таймс Скуеър, което означава между 15 и 20 000 души на час. В момента на площада има само няколко полицейски коли, а хората се броят на пръсти – бързат да се приберат вкъщи или са си купили нещо за ядене.

Снимка: btvnovinite.bg

Ако беше отделна държава, Ню Йорк щеше да оглави световната класация по заразени с COVID-19, а сега е напът да оглави и класацията по смъртни случаи от болестта.

Има обаче светлина и надежда в цифрите, които идват през последната седмица. Губернаторът на Ню Йорк Андрю Куомо заяви, че най-лошото е преминало. Вижда се стабилизиране на тази крива на новоприетите в болниците и тези, които отиват в интензивните отделения и са основна част от тези най-критични случаи, които завършват трагично с летален изход.

Снимка: btvnovinite.bg

Това даде повод на много губернатори на щати да говорят по-смело за отваряне на страната за връщане на нормалността.

Губернаторите на 7 щата в североизточния ъгъл на САЩ се обединиха с общ план кога  и как да започне процесът на нормализация.

Снимка: btvnovinite.bg

Техните действия подразниха президента Доналд Тръмп, който заяви в понеделник, че иска той да е човекът, определящ кога ще бъде отворена държавата, но ако мерките за нормализация не бъдат направени по най-правилния начин отново ще се появят огнища на заразата и ще има завръщане на мерките срещу разпространение .