В Румъния започва разследване срещу президента Йон Илиеску за престъпления срещу човечеството по време на потушаването на миньорския бунт през 1990 година.

„Илиеску беше информиран, че срещу него започва съдебно производство“, обяви говорител на прокуратурата, цитиран от АФП.

Трагичните събития заради които е повдигнато обвинението, започнаха през април 1990 година, когато предизборна манифестация Национал-церенистската партия (НЦП) се превърна в безсрочен митинг. Акцията продължи и след изборите през месец май, спечелени от Фронта за национално спасение (ФНС) начело с Илиеску.

В продължение на три месеца центърът на столицата беше блокиран от демонстрантите, които ден и нощ протестираха срещу завръщането на „бившите комунисти“ на власт. Движението беше блокирано, бяха издигнати барикади. На 13 юни силите на реда се опитаха да изтласкат протестиращите от площада, но в резултат избухнаха ожесточени сблъсъци. Манифестантите атакуваха сградата на министерството на вътрешните работи, държавата сигурност, телевизията и други държавни учреждения.

Тогава, по призив на Илиеску, в столицата се стекоха около 10 000 миньори от въгледобивния район Валя Жиулуй. Заедно с полицията и военните части, те разгониха участниците в масовите безредици. При стълкновенията бяха убити шест души. Миньорите разгромиха централите на опозиционните партии и движения, които бяха организирали протестите. Илиеску публично подкрепи миньорите и им благодари за „възстановяване на демокрацията“. След като той напусна поста, опозиционни лидери поискаха да му бъде снета неприкосновеността и да бъде съден. През 2005 г. срещу него безрезултатно бяха предявени обвинения заради потушаването на бунтовете.