Доналд Тръмп да бъде изправен пред съдa. За това настоява комисията в Камарата на представителите, която разследва нападението на Капитолия.

Комисията, съставена от демократи и републиканци, единодушно гласува да предаде четири обвинения на Министерството на правосъдието. Сред тях заговор за измама срещу Съединените щати и опит за метеж. Членовете на комисията са на мнение, че Тръмп е главният виновник за насилието от 6 януари 2021 г.

Тогава негови симпатизанти направиха опит да попречат да бъдат утвърдени изборните резултати от Конгреса в полза на Джо Байдън.

„Всеки президент в нашата история е защитавал предаването на властта до изключение на един. На 6 януари 2021 г. за първи път американски президент отказа да изпълни конституционното си задължения за мирното предаване на властта“, заяви заместник-председателят на комисията Лиз Чейни.

Не е ясно дали министерството ще се съобрази с препоръките на комисията. Медиите в Съединените щати отбелязват, че решението е историческо, тъй като Конгресът никога не се е сезирал за наказателно дело срещу действащ или бивш президент.

Междувременно Тръмп обвини комисията, че  се опитва да му попречи да се кандидатира за президентските избори. Ако бъде съден и признат за виновен, той няма да има право да влезе в битката за Белия дом през 2024 г.