Бройката смъртни случаи в следствие на COVID-19 в Иран е три пъти по-голяма от обявената, твърди разследване на Би Би Си.

Журналистите получили данни от анонимен вътрешен източник в иранското правителство, които показват истинския мащаб на епидемията от новия коронавирус на територията на страната.

Според официални данни на правителството до момента в Иран са починали почти 42 хиляди души със симптоми на COVID-19. Бройката е до 20 юли, в сравнение с официалните цифри – 14 405 смъртни случая.

 

 

Броят на заразените също е почти два пъти повече – според документите на Би Би Си те са 451 024, а според официалната информация от здравното министерство на Иран те са 278 827.

Дори и с по-ниските числа, Иран е най-сериозно засегнатата страна от Близкия Изток.

Документите сочат още, че първият официален смъртен случай в Иран е регистриран още на 22 януари – почти месец преди официалното оповестяване, че вирусът е достигнал страната.

Според източника на Би Би Си целта на разобличаване на данните е да се „спрат политическите игри по време на пандемията“. Журналистите сравнили получените данни с официалните и открили имена, рождени дати, симптоми и данни за боледуване и лечение, които сочат, че документите са истински.

Новите бройки обясняват и разликите в процента смъртност през последните месеци в Иран. В сравнение с предишни години, смъртните случаи сега са повече, но до момента от здравното министерство не са обявили дали това разминаване се дължи на COVID-19.

 

 

Защо са прикрити случаите?

Началото на местната епидемия от COVID-19 съвпадна с годишнината от Иранската революция през 1979 г., както и с провеждането на нови парламентарни избори. Аятолах Али Каменеи, върховен водач на Иран, коментира преди време, че вирусът ще бъде използван за подкопаване на резултатите от изборите.

Още преди старта на глобалната пандемия от коронавирус, Иран имаше доста проблеми. През ноември 2019 г. страната увеличи цената на петрола за една нощ, което доведе до масови протести в страната, в които загинаха стотици демонстранти.

От Би Би Си отбелязват, че по цял свят се наблюдават неточности при отчитането на случаите на COVID-19, главно поради липса на тестове или прекалено бавната работа на здравните власти, допълнително затруднена от мащаба на пандемията.