На събитие на „Тесла“ на 10 октомври Илон Мъск показа най-новите роботи, които стават все по-добри в това да приличат на хора.

По думите на предприемача това е сравнимо с получаването на „собствен човек“, като го сравни с хуманоидните дроиди в „Междузвездни войни“ -  механични същества, притежаващи изкуствен интелект, които се използват в различни роли и среди, преценени за прекалено неподходящи или прекалено опасни за хуманоидните раси, но и в области, изискващи широка специализация и знания.

"Какво може да прави“, попита Мъск, а след това отговари -„Може да бъде учител, да гледа децата ви. Може да разхожда кучето ви, да коси моравата ви, да взема хранителните стоки, просто да ви бъде приятел, да сервира напитки“, посочват специализираните сайтове за технологии.

На събитието, наречено „Ние, роботите“, бяха показаните машините Optimus на „Тесла“. Те танцуваха в нещо като стъклено заграждение, махаха на присъстващите и раздаваха предмети.

Очаква се цената на хуманоиден робот да бъде между 20 000 до 30 000 долара.

По време на събитието видео показа как робот полива стайно растение, играе на маса с хора и вади хранителни стоки от багажник, преди да ги постави на кухненския плот.

„Ще бъде страхотно“, каза Мъск на събитието, проведено в Калифорния.

 

„Сред 8-те милиарда души на земята, мисля, че всеки ще иска да има своя приятел Optimus“, коментира още той.

Снимка: Ройтерс

Илон Мъск показа още и Cybercabs на „Тесла“ - елегантни превозни средства, задвижвани с AI, които нямат волани или педали. Те ще бъдат налични обаче най-рано след 2026 г.

Междувременно в интернет пространството се появиха и твърдения, че Илон Мъск разработа робот, който да износва бебета. Машината ще осигурява изкуствена среда за плода, симулираща условията на матката, където бебето ще расте и се развива.

Докато бебето се развива, роботът ще проследява всички биологични параметри, като по този начин минимизира рисковете, свързани с традиционния процес на раждането на дете.

Публикациите в мрежата се позовават на доклади, но официални потвърждения от Мъск или „Тесла“ няма.

Според твърденията предприемачът работи върху футуристичен робот, способен да носи човешки ембриони в продължение на девет месеца, потенциално променяйки пейзажа на бременността и раждането завинаги.

Тази нова иновация цели не само да направи бременността по-удобна, но и да намали броя на жените, умиращи по време на раждане. Никакви официални потвърждения за това обаче няма.

Според източници на публикации в мрежата този усъвършенстван робот ще действа като сурогат, където оплодени яйцеклетки от двойка могат да бъдат поставени, за да се развият в доносено бебе.

По този начин и биологичните родители ще могат да останат в установения до момент ритъм на ежедневието си.

Въпреки че е известно, че Илон Мъск разширява границите на иновациите, от електрически автомобили до космически пътувания, създаването на робот, който може безопасно да носи човешки плод в продължение на 9 месеца, ще изисква безпрецедентно ниво на биологична и AI интеграция.

Учените ще трябва да създадат система, която идеално имитира условията в човешката утроба, от правилната температура до доставката на хранителни вещества. Роботът ще трябва да има възможности за наблюдение в реално време, за да гарантира здравето и безопасността на развиващото се бебе.

Последвайте ни за още актуални новини в Google News Showcase

Последвайте btvnovinite.bg във VIBER

Последвайте btvnovinite.bg в INSTAGRAM

Последвайте btvnovinite.bg във FACEBOOK