Потъването на туристическото корабче в Будапеща, при което загинаха най-малко седем южнокорейски туристи, е станало за около седем секунди, съобщават световните агенции.

Властите разпространиха кадри, на които се вижда как круизното корабче се удря с другия плавателен съд и потъва във водите на р. Дунав.

Спасителната операция бе затруднена от дъждовете и бързите течения на реката. Издирването на 21 души, които са в неизвестност след потъването на корабчето, продължава и в Сърбия. Не е ясна съдбата и на двама унгарци, членове на екипажа.

Южнокорейските туристи не са носели спасителни жилетки, съобщи Асошиейтед прес, позовавайки се на южнокорейското външно министерство. Според южнокорейските дипломати било нещо обичайно туристите на корабчетата за разходки по Дунава да не носят спасителни жилетки.

Унгарската полиция започна разследване.

Припомняме, че потъналият плавателен съд, наречен "Русалка", който бе закотвен край сградата на унгарския парламент, се преобърна след удар с по-голям кораб вчера.

Реката е била придошла след проливни дъждове и течението е било много силно. Температурата на водата е била между 10-12 градуса. Един от спасените е бил намерен на 3 километра от мястото на корабокрушението, станало между Верижния мост и моста "Маргит".