Актьорите от култовия сериал "Приятели" публикуваха трогателни постве в личните си Инстаграм профили за колегата им и приятел Матю Пери.

Пери бе намерен мъртъв в дома си в Лос Анджелис миналия месец на 54-годишна възраст, което предизвика изблик на скръб от феновете по целия свят.

„За мен беше чест да те нарека мой приятел“, написа в социалната мрежа Мат Лебланк в лична изповед към починалия си колега от „Приятели“ Матю Пери.

Лебланк пише, че „с натежало сърце казвам сбогом“. „Никога няма да те забравя“, добавя той.

Лебланк сподели негови снимки от снимачната площадка с Пери и написа още: „Моментите, които прекарахме заедно, са сред любимите ми в живота. За мен беше чест да споделя сцената с теб и да те наричам мой приятел. Винаги ще се усмихвам, когато мисля за теб и никога няма да те забравя. Никога. Разпери криле и лети, най-накрая си свободен“.

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Matt LeBlanc (@mleblanc)

По-късно в профила си в Инстаграм Кортни Кокс също посвети послания на починалия си колега. 

„Толкова съм благодарна за всеки момент, който имах с теб, Мати, липсваш ми всеки ден“, написа Кокс.

Снимка: Getty Images

„Когато работиш с някого толкова близко, колкото аз с Матю, има хиляди моменти, които бих искала да споделя. Засега ето един от любимите ми“, написа тя, като сподели моменти от сериала „Приятели.

„За да дам малко предистория, Чандлър и Моника трябваше да имат една нощна забежка в Лондон. Но поради реакцията на публиката това се превърна в началото на тяхната любовна история“, сподели актрисата.

„В тази сцена, преди да започнем да играем, той прошепна забавна реплика, която да кажа. Често правеше такива неща. Беше забавен и мил“, завършва Кокс.

Дженифър Анистън също си спомни за своя колега и приятел. Актрисата, която изигра Рейчъл Грийн в сериала, написа в публикация в Instagram: „О, момче, това ме порази дълбоко. Да се ​​сбогувам с нашия Мати беше безумна вълна от емоции, каквито никога преди не съм изпитвала. Всички преживяват загуба в някакъв момент от живота си Загуба на живот или загуба на любов. „Да можеш наистина да се намираш в тази скръб ти позволява да усетиш моментите на радост и благодарност за това, че си обичал някого толкова силно. И ние го обичахме дълбоко. Той беше част от нашето ДНК. Винаги сме били 6-те. Това беше семейство, което избрахме и което завинаги промени курса на това кои бяхме и какъв щеше да бъде нашият път. Що се отнася до Мати, той знаеше, че обича да кара хората да се смеят. Както каза самият той, ако не чуваше смях той смяташе, че ще умре. Животът му буквално зависеше от това. И той успя да направи точно това. „Той накара всички ни да се смеем. И да се смеем силно. Мати, обичам те толкова много и знам, че вече си напълно спокоен и без всякаква болка. Говоря с теб всеки ден, понякога почти мога да те чуя да казваш „можеш ли да бъдеш по-луд?“ "Почивай си малки, братко. Винаги си оправял деня ми“.

Дейвид Шуимър пък написа: "Благодаря ти за десетте невероятни години смях и творчество. Никога няма да забравя безупречния ти тайминг на смешки. Ти можеш да вземеш всяка първа линия от диалога и да го огънеш според волята си, което води до нещо толкова оригинално и неочаквано смешно, че все още учудва. Ти имаше сърце. С което ти беше щедър и сподели с нас, за да можем да създадем семейство от шестима непознати. Тази снимка е от един от любимите ми моменти с теб. Сега това ме кара да се усмихвам и да скърбя едновременно. Представям си те там горе, някъде, в същия бял костюм, с ръце в джобовете, оглеждайки се. „Може ли да ИМА още облаци?“

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by David Schwimmer (@_schwim_)

„Благодаря ти, че ме накара да се смея толкова силно, че мускулите ме боляха и сълзите се лееха по лицето ми ВСЕКИ ДЕН“, написа в социалните мрежи Лиса Кудроу.

„Благодаря ти за отвореното ти сърце в шестстранната връзка, която изискваше компромиси. И много „говорене“. Благодаря ти за най-добрите 10 години, които човек може да има. Благодаря ти, че ми се довери. Благодаря ти за времето, което прекарах с теб, Матю“, пише още актрисата.

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Lisa Kudrow (@lisakudrow)

В съвместно изявление миналия месец членовете на актьорския състав на „Приятели“ описаха смъртта на Пери като „непостижима загуба“.

„Всички сме толкова опустошени от загубата на Матю“, се казва в изявлението. „Винаги ще ценим радостта, светлината, ослепителната интелигентност, която той внесе във всеки момент – не само в работата си, но и в живота. Той винаги е бил най-забавният човек в стаята. Нещо повече, той беше най-сладкият, с даряващо и безкористно сърце“, казаха те.

Погребението на Пери се състоя по-рано този месец с участието на неговите колеги от „Приятели“. Властите все още разследват причината за смъртта му.

На негово име е създадена нова фондация, която обещава да продължи ангажимента си да „помага на други, борещи се с болестта на пристрастяването“ след битките му с алкохола и наркотиците.