Мощна руска офанзива в Източна Украйна в началото на Страстната седмица за православните християни. Основните направления са в Харковска, Луганска и Донецка области.

Екипът на bTV продължава своя ход към най-тежко пострадалите от руските атаки градове. В Ирпин и днес загина човек - този път от мина.

50% от жилищните сгради в 60-хилядния град Ирпин са унищожени. Но битката за града е спечелена от Украйна и така руската армия не успява да окупира Киев.

Снимка: btvnovinite.bg

На първия етаж в блок в предградието на Киев е домът на Сергей Гаврилюк. Всъщност е бил - допреди руската армия да влезе в Украйна и да започне да разрушава града му.

„Не са стреляли отдалече. Насочили са оръдието на танка напред и са стреляли по жилищната сграда. Те са се забавлявали и са стреляли наляво-надясно“, смята Сергей. 

Един снаряд е имало и за апартамента на втория етаж, където живеела жена с дъщеря си. Те сега са без дом. Бежанци в Европа.

50 % от сградите в Ирпин са поразени, разказва ни кметът, който лично ръководил отбраната на града. Руснаците му предложили подкуп, за да мине на тяхна страна.

„Дойде есемес със заплаха и предложение едновременно.  Уважаеми Александър имате възможност да запазите своя живот и здраве, а може би да подобрите и материалното си състояние. Ако ви интересува това предложение, пратете отговор плюс. Срок на предложението 24 часа“, разказа съобщението кметът Алесандър Маркушин.

„Аз изпратих минус“, споделя още той. 

Снимка: btvnovinite.bg

Руснаците са стреляли не само по блоковете, а и по колите с цивилни, напускащи града. На този плац са автомобилите на хора, включително деца. Между 200 и 300 цивилни са убити тук.  

Преди да успеят да влязат и в самия Киев, руските танкове са унищожени от украинската армия. 

А някои от жителите на столицата, довели децата си сред разрушените танкове, за да им разказват за героизма на украинската армия.