След 4-седмична пълна карантина, Франция започва поетапно разхлабване на мерките.
Облекчения има и в Германия заради Коледните празници, но там частичната карантина се удължава. 

след поредната среща между канцлера Меркел и регионалните премиери се очаква за празниците да бъдат разрешени срещите до десет човека от различни домакинства.

Препоръчителна е обаче, самоизолация седмица преди Коледните празници. Помислено е и за голямото пазаруваме за празниците, то ще се случва по определен ред, спрямо квадратурата на обектите. Три седмици след наложената частична карантина не са постигнати желаните резултати. Броят на новозаразените не се покачва, но и не намалява. Това налага и удължаването на карантината.

За декември се предвижда помощ около 17 млрд. евро за засеганатите браншове. Коледната ваканция за учениците пък ще започне по-рано от обикновено.

В събота започва първият етап – отварят магазините. Според амбициозния сценарий, в който новозаболелите намалеят с 10 пъти, в сравнение с пика преди дни, вторият етап започва в средата на декември. Също през декември Франция започва да ваксинира. Известна е вече и точната финансова помощ за най-засегнатите от карантината. 

„Пазарът за играчки е изключително сезонен. 50% от продажбите за годината се осъществяват през ноември и декември“, заяви Франк Мате, говорител на търговска верига за играчки.
 
Условието за начало на втори етап в средата на декември е – под 5000 новозаразени на ден. Тогава ще отпадне каранитана, но ще остане в сила вечерен час. Ще отворят театрите и кината. Ресторантите обаче ще трябва да чакат 20 януари и ще отворят само, ако тенденцията за намаляване на новите случаи се потвърди. 

Съобщението за начало на ваксиниране през декември внесе неочаквана изненада по време на последното президентско изявление. Първи в списъка са медицинските служители и възрастните хора.
 
„Процесът на ваксиниране трябва да е ясен и прозрачен. Във всеки етап ще се взимат предвид вече известните ни данни, но и тези, които все още не познаваме. Искам да съм напълно ясен – аз няма да направя ваксината задължителна“, заяви френският президент Еманюел Макрон.

Най-засегнатите от карантината предприемачи могат да избират между държавна помощ от 10 хил. евро или 20% от оборота им за миналата година. Три са изключително тежките последствия от карантината, за които Франция сега отделя нови средства – психологическа помощ заради депресия и изолация, както и помощ за много увеличените случаи на домашно насилие - над жени и деца.