Учени във Великобритания предупреждават за възможна трета вълна, след като правителството на страната облекчи мерките срещу коронавируса около Коледните празници.

До три домакинства ще могат да се събират в частни домове, църкви и открити обществени пространства от 23 до 27 декември. Но, както се разбра, няма посочено ограничение на броя хора от тези домакинства, което може да означава както 5, така и 45 души на едно място.  

Ще бъдат отменени и ограниченията за пътуване през този период. Англия, Шотландия, Уелс и Северна Ирландия, които разполагат с автономия в отделни области, в това число здравеопазването, предприеха различни подходи за овладяване на епидемията, но беше постигнато споразумение в Лондон за общи правила, които ще важат за празниците.

„Вирусът няма да си вземе почивка, така че бъдете предпазливи", каза първият министър на Шотландия Никола Стърджън.

A проф. Андрю Хеуърд, един от водещите правителствените учени предупреди, че тези мерки могат да „налеят масло в огъня на пандемията“ и облекчаването на ограниченията за коронавирус през Коледа може да доведе до трета вълна, с повишено предаване на заразата и ненужни смъртни случаи.