Разбиха международна група за финансови измами, ощетила хиляди с близо 80 млн. евро, съобщиха от пресцентъра на прокуратурата.

У нас са били задържани трима български и един германски гражданин, двама от които са сред предполагаемите ръководители на групата. За германския гражданин Софийският градски съд е определил мярка постоянен арест. Други двама от задържаните са под домашен арест, а един - с наложена парична гаранция.

Полицейските и съдебни органи на Германия, Австрия, Сърбия и България осъществиха мащабни съвместни действия по неутрализирането на международна организирана престъпна група за измами чрез фиктивна търговия с финансови инструменти, корупция, компютърни престъпления и изпиране на пари.

Пострадали от действията на престъпната мрежа се оказват хиляди граждани на десетки европейски и други държави.

Според разследващите голям брой от "ужилените" не са подали жалба.

В Сърбия са задържани пет лица, поставени под наблюдение са повече от 30 банкови сметки, запорирани са движими вещи и парични средства. В Германия е блокирана банкова сметка на престъпната група с над 2,5 милиона евро.

Участниците в измамната схема насърчавали по имейл и с рекламни банери потенциалните жертви „инвеститори“ да се регистрират в създадена от групата нелицензирана платформа за дигитална търговия с бинарни опции и други финансови инструменти срещу начална такса от 250 евро. Онези, които откликвали, незабавно били „атакувани“ от т. нар. агенти и „лични брокери“, базирани в „центрове за обаждания“ (колцентрове), предимно в Белград и София.

Всеки „инвеститор“ получавал достъп до приложение във фалшивата платформа, където да проследява движението на парите си. И по-точно, как те се „увеличават“ от реализирани търговски печалби. На практика след „инвестирането“ на всяка сума тя е била превеждана от участници в групата по сметки в различни точки на света.

След поредица от последващи банкови транзакции с цел изпирането на парите, средствата били съсредоточавани по сметки, контролирани от международната престъпна група и разпределяни между участниците в нея.