Разбиха канал за продажба на фалшиви COVID сертификати в Италия. По информация на агенция ANSA търговията се е осъществявала чрез приложението „Телеграм“, в което имало 10 скрити канала с не по-малко от 1000 абоната.

Стойността на COVID сертификатите с валиден QR код варирала между 100 и 130 евро, а заплащането е ставало с криптовалута. В рамките на разследването са извършени обиски и проверка на документация в четири италиански области – Венето, Лугирия, Пулия и Сицилия. Задържани са четирима обвиняеми по подозрение в технологични измами.

От октомври властите в Италия въведоха изискването да се ходи на работа само със зелен сертификат. От 6 декември до 15 януари в страната пък се въвежда супер зелен сертификат, който се издава на ваксинирани и преболедували. Той е необходим за посещения на обществени места, като ресторанти, музеи, молове. А зеленият сертификат, който се издава на ваксинирани, преболедували или срещу отрицател PCR или антигенен тест ще се изисква за пътуване в обществения транспорт и за достъп до работното място.

Почти 85% от италианското население е ваксинирано. От 15 декември ваксинацията срещу COVID-19 ще стане задължителна за още няколко професии, по-специално за военни, полицаи и административния персонал в сектора на здравеопазването. За медицинския персонал пък третата бустерна доза ще стане задължителна.