Разбита е гръцко-българска престъпна организация, извършваща телефонни измами спрямо възрастни хора. Групата е задържана в Солун, пише в. „Катимерини“, цитиран от БТА. 

Според разследването членовете на групата са се представяли за лекари или полицаи, като са извършвали телефонни измами. Пред потърпевшите те твърдели, че техен близък е участвал в катастрофа и се възползвали от причиненото безпокойство, за да измъкнат пари и скъпоценности. 

В периода август 2019 - януари 2020 г. в общо 18 измами в Солун групата е присвоила над 250 000 евро. и ценности на стойност 14 000 евро. През същия период са направени още 6 опита за измама на стойност от 74 000 евро, които обаче са били безуспешни. 

По операцията са работили съвместно гръцката полиция и българските власти. Полицията в Гърция е идентифицирала 11 души - 9 български граждани и двама - гръцки. Срещу тях е започната преписка за участие в престъпна организация и измами. 

Четирима от ръководителите на организацията, които извършвали обажданията, както и още двама, които ходели в домовете на пострадалите, за да получат парите, са били задържани за подобни деяния от българските власти през 2020 г. Един от членовете на групата пък е бил задържан в Солун през май 2021 г.