Международният трибунал в Хага осъди генерал Ратко Младич на доживотен затвор, съобщиха световните агенции. Той е признат за виновен по 10 от 11 обвинения за военни престъпления и геноцид.

Младич носи отговорност за избиването на над 7000 мюсюлмани в Сребреница и за обсадата на Сараево, при която за три години загинаха 10 хил. души.

Защитата му ще обжалва присъдата.

Първоначално заседанието започна спокойно, като Младич се появи в съдебната зала във видимо добро настроение, като поздрави журналисти с одобрителен жест с пръст.

Снимка: Reuters

По-късно адвокатите му поискаха почивка по време заседанието, за да може Младич да отиде до тоалетната. След като се върнаха обратно в залата защитата поиска прекъсване на заседанието, защото кръвното на обвиняемия било много високо.

Съдиите отхвърлиха искането на защитата, което разгневи обвиняемия и се наложи той да бъде изведен от залата, преди да чуе финалната си присъда.

„Младич значително е допринесъл за клането в Сребреница през 1995 г. и е целял да унищожи босненското мюсюлманско население там”, заявиха съдиите.

Снимка: btvnovinite.bg

Присъдата на Младич беше гледана от негови жертви и техните близки на мемориала близо до Сребреница, както и от много хора, събрали се пред съдебната зала.

Съдиите определиха Младич като „превъплъщение на злото”.

Процесът срещу „касапина от Босна” е последното дело пред Международния трибунал, който ще затвори врати следващия месец. Той продължава вече четири години е едно от най-значимите дела за военни престъпления в Европа.

Присъдата му беше приветствана от комисаря на ООН за човешки права Зеид Раад ал Хюсеин, който я нарече „значителна победа за справедливостта”.

Сръбският премиер Ана Бърнабич не изрази изненада от присъдата и призова сънародниците си да гледат към бъдещето.

Оцелелите от Сребреница приветстваха решението на съда. „Каквото и наказание да беше получил, нашата мъка си остава. Не знам дали ще се чувствам по-добре, след като вече е осъден, но във всички случаи се радвам, че няма да излезе жив от затвора”, заяви Васва Смайлович, загубила съпруг и зет.

Ратко Младич беше заловен в малките часове на 26 май 2011 г., след като се укрива в продължение на 16 години. Тогава четири автомобила с представители на силите за сигурност влизат в село в Северна Сърбия докато всички все още спят.

Те откриват Младич в двора на къща, принадлежаща на братовчед му и го отвеждат в Белград. След силен натиск от страна на Брюксел сръбските власти го предават на Трибунала.

Малко хора знаят семейната история непосредствено преди събитията в Сребреница.  

Топцидерското гробище е разположено на около 5 километра от центъра на Белград. Самотният гроб на Ана Младич крие една трагична тайна. Смята се, че самоубийството на Ана Младич пречупва психиката на баща й. Няколко месеца след като тя се застрелва с любимото му оръжие Ратко Младич нарежда клането в Сребреница.  

Къде беше заловен Младич и защо за част от сърбите той винаги ще бъде герой, ще си припомним в неделя в предаването „120 минути” по bTV.