Помощник-капитанът на кораба „Руен“, който е бил ранен, е получил необходимата болнична помощ в Оман и е на път за България, предаде БНР, като се позова на Министерството на външните работи.

Българският кораб „Руен“, плаващ под малтийски флаг, беше взет на абордаж след инцидент в Арабско море край бреговете на остров Сокотра в Йемен миналата седмица. Предполага се че корабът е отвлечен от сомалийски пирати, а последната отбелязана локация е край бреговете на самообявилата се за автономна провинция Пунтленд в Сомалия.

Не е ясно дали вече се водят преговори за освобождаване на кораба  и дали е поискан откуп.

Все още в плен на хутите e корабът Galaxy Leader заедно с екипажа, в който има и двама българи. Плавателният съд беше нападнат на 19 ноември и в момента е закотвен край бреговете на пристанище в Червено море. Хутите дори го превърнаха в туристическа атракция.

Останалите моряци на корабите Galaxy Leader и „Руен“ са в добро здравословно състояние. Българските власти работят с партньори и държави, които имат техни граждани на борда на корабите, за освобождаването на плавателните съдове и екипажите им.