Един от осемте български моряци на похитения на 14 декември кораб „Руен“ беше евакуиран с помощта на Военноморските сили на Индия. Той беше прехвърлен в ранните часове на 18 декември на боен кораб за оказване на медицинска помощ

Това, което се знае за него е, че е жив и е настанен от индийски медицински екипи в лечебно заведение. Според индийски медии той е ранен, но не се уточнява по какъв начин.

На кораба „Руен“ остават още седем български граждани. Не е ясно какво е тяхното състояние. Експертите уверяват, че пиратите имат интерес да пазят живота и здравето на екипажа.

Предполага се че корабът е отвлечен от сомалийски пирати, а последната отбелязана локация е край бреговете на самообявилата се за автономна провинция Пунтленд в Сомалия.

Не е ясно дали вече се водят преговори за освобождаване на кораба  и дали е поискан откуп.

Все още в плен на хутите e корабът Galaxy Leader заедно с екипажа, в който има и двама българи. Плавателният съд беше нападнат на 19 ноември и в момента е закотвен край бреговете на пристанище в Червено море. Хутите дори го превърнаха в туристическа атракция.