Размирици сложиха финал на вчерашния многохиляден протест в Лондон заради смъртта на Джордж Флойд. Ранени бяха десетима полицаи, а 14 демонстранти са арестувани.

Снимка: Reuters

Десетки хиляди хора излязоха по улиците на Лондон в събота. Протестите бяха мирни до около 21:00 ч. българско време, след което демонстрантите започнаха да хвърлят предмети по полицията, която охраняваше входа на резиденцията на премиера на “Даунинг Стрийт” 10. 

Конни и пешеходни полицаи изтласкаха протестиращите към площада на Парламента, докато някои демонстранти блъскаха служителите на реда, хвърляха предмети по конете или предизвикателно заставаха на едно коляно пред тях. В сблъсъците един полицай беше свален от коня си. 

Нищо не предполагаше ескалацията на напрежението в началото на протеста, когато хората само скандираха вдигнали плакати. Социалните мрежи бяха взривени от кадри на поп иконата Мадона, която се оказа сред мирно протестиращите на площада. 

Световно известният художник на графити Банкси публикува нова творба в “Инстаграм” в подкрепа на протеста. В посланието си той сравнява расизма със спукана тръба за вода, която наводнява апартаментите на долните етажи и пострадалите имат право да нахлуят на горните етажи, за да отстранят проблема. 

Снимка: Reuters

Въпреки че в момента във Великобритания карантината продължава и е забранено събирането на повече от шест души на обществени места, за следобедните часове е обявен нов протест пред американското посолство в Лондон.