Полицай е бил сериозно ранен при сблъсъците, които избухнаха между демонстранти и полицията в Атина тази вечер, съобщи гръцката телевизия „Скай“, цитирана от БТА.

Според първоначалните информации полицаят е ранен в главата от сигнална ракета или от камък.

Снимка: Reuters

Улиците около полицейския участък в кв. „Неа Смирни“ изглеждат като бойно поле с пожари, а демонстрантите хвърлиха десетки коктейли молотов и сигнални ракети срещу полицията.

Снимка: Reuters

Повод за демонстрацията стана сблъсък между полицаи и граждани в квартала в неделя.

Според първоначалните обяснения на полицията гражданите са се опитали да попречат на полицията да извърши контрол на противоепидемичните мерки и са проявили агресия към служителите.

Снимка: Reuters

Във видео, разпространено в социалните мрежи, обаче се вижда, че полицаи удрят видимо безпричинно младеж с палки по време на арест.

Прокуратурата започна проверка по случая, но това не успокои недоволството. Днес в „Неа Смирни“ се събраха жители на квартала, синдикални представители, работнически клубове, студентски дружества и други организации и издигнаха лозунги срещу полицейското насилие.

Премиерът Кириакос Мицотакис обвини лидера на опозиционната СИРИЗА Алексис Ципрас във „висша безотговорност“ заради призивите към гражданите да участват в демонстрации в условията на пандемия.