Дни преди началото на срещата в София силните мъже в Прищина не се притесняват от новините за бойкот на част от страните в съюза.

„Ще бъда там. Президентът ни ще бъде там. Ние сме посветени на нашето бъдеще в ЕС. Срещата в София е част от пътя ни към европейското семейство”, каза Рамуш Харадинай, министър-председател на Република Косово.

Освен опитите да убедят европейските партньори, че Косово е готово да бъде част от бъдещо разширяване на Европейския съюз, местните власти трябва да се справят и се много вътрешни проблеми – като неработещите институции и отношенията със Сърбия.

„Имаме горчиво минало с Република Сърбия. Но нашето минало никога повече няма да се повтори! Ние не сме част от Сърбия. Ние сме независима страна. Това е!”, коментира Кадри Весели, председател на Народното събрание на Република Косово.

Крехкият мир в страната продължава да се крепи на постоянното присъствие на КФОР. Арестът на главния представител на Белград в Косово – Марко Джурич, в края на март, при който бяха ранени 32 души, обтегна отношенията до край, а сръбските бойни самолети в небето над Прешево, напомниха за войната.

„Нас не ни би група хулигани на стадиона! Нас ни би полицейска формация. Това е институционално насилие! Една национална единица от албанци би легитимните представители на един народ, на сръбския народ. Говорим за репресия!”, обяви Горан Симич, депутат от партия „Сръбска листа” в Косово.

10 години след обявяването на своята независимост Косово има едно от най-високите нива на безработица в Европа. А корупцията и престъпността са допълнителен мотив за младите в страната масово да искат да напуснат.

Липсата на арестувани и обвинени за убийството на сръбския политик Оливер Иванович преди 4 месеца е само пример за работата на местните власти.

„Убийството на Оливер Иванович е политическо убийство, професионално извършено. Убийците на Оливер Иванович никога няма да бъдат намерени. За съжаление, няма. Няма политическа воля това да се случи”, смята Ксения Бозович, заместник-председател на гражданска инициатива „Свобода, демокрация, правда”.