Албания е заложник на спора между съседката си Северна Македония и България, заяви този петък албанският премиер Еди Рама в обръщението си към Конференцията на председателите на парламентите на Адриатико-йонийската инициатива, която се провежда в Тирана.

Рама каза, че по този път няма друго решение освен търпение и изрази загриженост за многото проблеми с процеса на европейска интеграция.

„Процесът към ЕС е невротичен процес. Албания е заложник на безизходицата между нашата съседка Северна Македония и България. Това е една от ситуациите, които ЕС може да създаде. Как можеш да останеш заложник на споровете между две страни. Но нещата са такива, каквито са, както казваше Доналд Тръмп. Не трябва да губим търпението и желанието си за Европа“, каза Рама в обръщението си, цитирано от албанския клон на „Евронюз“.

Премиерът подчерта, че Европа е във всеки план на Албания и е първият свободен избор на страната му, защото „досега сме били под властта на различни империи против нашата воля“.

„Целта на Албания е да насърчава сътрудничеството и мира в Европа. В нашите планове няма друга алтернатива освен Европа, имаме много да дадем на региона, защото проблемите могат само да създадат разделения“, каза Рама.

В конференцията участва и председателят на парламента на Република Северна Македония Талат Джафери.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!

Използвани са материали от БГНЕС