Членове на международната Македонска патриотична организация се обявиха срещу идеята в САЩ да бъде отбелязван "Месец на Македония". Те критикуваха и изказванията на политици отвъд Океана, че македонци там е имало още през 15. век.

Дядото на Ник Стефанов бяга от Македония през 1917 г., първо пристига в САЩ, пренася се в Канада, където през 1929 г. се устройва със семейството си. Предците му по майчина линия пристигат години по-късно.

„Моят дядо през 1903г. по време на Илинденско-Преображенското въстание носи на ръце моята прабаба, разстреляна от османците. Около село Вишни, през Илинденското--Преображенското въстание опожаряват 250 къщи, нашата е сред тях. Аз съм американец, етнически се определям като българин, но произхождам от Егейска Македония“, разказа Томас Лебамов.

Снимка: bTV

Дядо му бяга с лодка към Гърция, след това през океана и се установява в Чикаго.

„Той е 16-годишно момче с 13 долара в джоба, когато пристига в Америка. Преди това учи в българско училище, ходи в българска църква. Той е бил българин. Не ми трябва да чета книга, за да го разберем. Ние го знаем от своите семейства“, добави той.

Като член на Македонската патриотична организация, Ник изпраща писмо до Конгреса на САЩ. Поводът - декларацията на група конгресмени за обявяване на месец септември за "месец на Македония".

„Не им казах, че е фейк нюз, просто им казах, че зачеркват много американци, когато кажат, че честват македонския език, когато онези хора са говорили български.

Казах, че нямам проблем с това да почетат македонците, но има две македонски идентичности - българската и македонско-етническата“, заяви Ник Стефанов.

Томас Лебамов критикува и изказването на група конгресмени, че македонци в Америка има още от 15. век.

„Чух историята, че имало македонски българи на кораба на Христофор Колумб, но това почива върху нулеви доказателства. Когато лобираш политици като ги спонсорираш, те ще гласуват подобни резолюции“, добави Томас Лебамов.

Според Ник и Томас, тези твърдения ще бъдат развенчани.

Снимка: bTV

„Повече образование - това е пътят, по който си струва да вървим“, заяви Томас.

Според Ник  трябва да се обяснява, че Македония е географски регион, но славяните в този регион са българи.

„Аз все още нямам страна. Не съм грък, не съм влах, не съм албанец. Аз съм българин, но България не е моята страна“, заяви Томас Лебамов.

„Ние сме горди българи що се отнася до етноса, но сме македонски патриоти, които вярваме в Македония на етническите групи“, добави Ник Стефанов.