Втора среща между американския президент Доналд Тръмп и севернокорейския лидер Ким Чен-ун. Двамата вече разговаряха "на четири очи" в столицата на Виетнам – Ханой.

Тръмп написа в „Туитър” – "Много добър диалог".

За по-малко от година двамата лидери се поздравяват лично за втори път. След историческата среща през юни в Сингапур, сега домакин е Ханой. Изборът има послание: Виетнам е една от незарасналите рани в новата история на Съединените щати.

След края на войната между Севера и Юга, страната е управлявана от комунистическа партия, но икономиката ѝ се развива бързо и става все по-отворена за чужди инвестиции.

Две са основните теми на разговорите между американския президент и севернокорейския лидер.

Едната е намаляването на ядрената заплаха на Корейския полуостров. Международни наблюдатели допускат подписването на важен документ, до какъвто не се стигна при първата среща в Сингапур.

Друга тема са санкциите към Пхенян и икономическото развитие на страната.

Срещата на четири очи и вечерята между двамата лидери бе в легендарния хотел "Метропол" –  любимо място на дипломати и знаменитости.

През 30-те години на 20 век там отсядат по време на медения си месец Чарли Чаплин и актрисата Полет Годар. В този хотел Грейм Грийн пише и шпионския роман "Тихият американец".

Ръкостискане и премерени усмивки – така започна втората среща между двамата лидери пред камерите на световните медии. Не закъсня и един от важните въпроси – ще приключи ли Корейската война?  Ще видим, каза Тръмп.

Доналд Тръмп и Ким Чен-ун бяха оптимисти преди началото на 20 минутния им разговор на "четири очи".

Снимка: EPA

„Убеден съм, че ще имаме отличен резултат, който всички ще приветстват. Ще направя всичко по силите си, за да се случи това”, заяви севернокорейският лидер.

„Мисля, че вашата страна притежава огромен икономически потенциал, невероятен и безграничен. Чака ви великолепно бъдеще с вашата страна и с един велик лидер. Искам да видя как ще стане това и ще помогна това се случи, ние ще помогнем това да се случи”, каза американският президент.

Снимка: EPA

В началото на вечерята двамата лидери демонстрираха добро настроение, а  американският президент се пошегува с един от фотографите:

„Снимай ни така, че да изглеждаме най-добре”.

Вечерята продължи около час и половина и се проведе в тесен кръг. Освен двамата лидери на нея присъстваха външните министри, двама високопоставени служители на двете администрации и двама преводачи. 

Официалните разговори ще продължат в четвъртък сутринта.

Снимка: EPA