Администрацията на Белия дом забрани на четирима американски журналисти да отразяват срещата на Доналд Тръмп със севернокорейския лидер Ким Чен-ун с мотива, че на предишните срещи между двамата са задавали въпросите си на прекалено висок глас, съобщава „Вашингтон Пост”.

Става дума за репортери от „Асошиейтед Прес”, „Блумбърг”, „Лос Анджелис Таймс” и „Ройтерс”, които няма да имат право да присъстват на вечерята на държавните глави. Сред въпросите, които очевидно са разгневили Тръмп през последните няколко часа, е този за свидетелството пред Конгреса на бившия му адвокат Майкъл Коен.

Първоначално на вечерята бяха допуснати само фоторепортери и тв екип. Последва скандал, след който говорителят на Белия дом Сара Сандърс разрешила само на един репортер да влезе – Вивиан Салама от „Уолстрийт Джърнъл”, която не е задавала въпроси по време на вечерята. Американското издание отбелязва, че междувременно поне двама севернокорейски журналисти са отразявали събитието.

АП реагира остро на „опитите на Белия дом да ограничи достъпа до президента”. Само ден по-рано импровизираният международен пресцентър в Ханой беше почти насилствено преместен, след като се оказа, че е точно в хотела, където е настанена делегацията на КНДР.

Тръмп често е споделял, че не одобрява журналистическите въпроси по време на общи снимки със световни лидери, като ги смята за неуважителни. Освен това, той е буквално във война с повечето големи медии отвъд Океана.