Петима души бяха ранени при ракетен обстрел в предградие на ливанската столица Бейрут, контролирано от шиитското движение "Хизбулла". Никой не е поел отговорност за атаката. Според ливански източник тя вероятно е свързана със сирийския конфликт.

Ракетите бяха изстреляни часове след предизвикателната реч на лидера на Хизбула шейх Хасан Насрала. На митинг по повод 13-ата годишнина от изтеглянето на Израел от Ливан Насрала омаловажи предложението на Франция радикалното шиитско движение да бъде включено в списъка на ЕС с терористичните организации.

"Можете да сварите списъка си и да го изпиете", беше презрителният коментар на шейха. В същото време Насрала за първи път призна, че бойци на движението му се сражават в сирийския конфликт на страната на Башар Асад. По думите му Хизбула е принудена да се намеси във войната, за да защити Ливан.

"Навлизаме в изцяло нова фаза и тя е да защитим съпротивата и Ливан, да подсигурим техния гръб. Това е всеобща отговорност. Ще продължим по този път и ще понесем отговорността за всички жертви, както и последствията”, каза Насрала.

Сирийската опозиция определи изказванията на шейха като "обявяване на война". Малко по-късно последва ракетната атака. Пострадали са четирима служители на автосалон, поразен от една от двете ракети. Другата попаднала в жилищна сграда, ранявайки един човек.