Британския самолетен превозвач „Райънеър“ ще отмени близо 25% от полетите си от и до Италия заради новия коронавирус.

Отказаните пътувания ще са за периода 17 март – 8 април, съобщиха от компанията.

„Райънеър“ вече са уведомили пътниците за отменените полети.

В изявлението се казва, че през последната седмица се е отбелязал значителен спад както в резервациите, така и в пътниците, които са имали самолетни билети, но не са пътували, особено при вътрешните полети в Италия.

„Райънеър“ не очаква тези отмени да повлияят материално на настоящата година, но е прекалено рано да се спекулира какво влияние ще окаже COVID-19  на печалбата. Компанията ще следи внимателно резервациите и ще намества разписанията спрямо развиващата се ситуация“, се казва още в съобщението.

Също така се провеждат всекидневни срещи от 24 февруари насам, които се фокусират върху поддържането на оперативната ефективност и спестяване на разходите за справяне със заразата:

  • Промяна в графиците заради спадът в резервациите
  • Даване на годишен отпуск и/или неплатен отпуск на пилоти и кабинен екипаж
  • Замразяване на плащания, оферти и назначаване в цялата мрежа на компанията
  • Работа с трети страни за намаляване на разходите

Ето какво каза и главният изпълнителният директор на „Райънеър“ Майкъл О'Лиъри:

„В момента нашето внимание е насочено към намаляване на рисковете за нашите служители и пътници. Въпреки че ние сме силно резервирани през следващите две седмици, в края на март се забелязва значителен спад в предварителните резервации в началото на април. Има смисъл избирателно да орязваме графика си от и до онези летища, където пътуванията са били най-засегнати от COVID-19.

Сега е време за спокойствие. Ще направим разумни съкращения на графиците през следващите седмици заради по-слабите резервации. Всички засегнати клиенти ще бъдат информирани предварително за всяка промяна в графика в поне 14-дневен срок. Докато 80% от хората, които се заразяват с коронавируса, страдат от леки симптоми, рискът от инфекция може да бъде значително намален чрез честото миене на ръцете със сапун и вода.

Ще продължим да спазваме изцяло насоките на правителствата, СЗО и ЕААБ, тъй като те разполагат с актуална информация. Ние ще актуализираме пазара своевременно спрямо всички значими развития“