България не допусна нито един български евреин да бъде изпратен в лагерите на смъртта. Това заяви президентът Румен Радев по време на Петия международен форум за възпоменание на Холокоста в Израел.

По думите на държавния глава събитието събира лидери от цял свят, за да ни припомни един от най-мрачните и срамни периоди в човешката история и да ни предупреди никога повече да не го допускаме.

Тази година в мемориалния комплекс „Яд Вашем“ в Израел бяха отбелязани 75 години от освобождаването на Освиенцим и Деня за възпоменание на Холокоста. Във възпоменателното събитие участват 47 държавни и правителствени ръководители от цял свят.

„България е тук с високо вдигнато чело, защото не допусна нито един български евреин да бъде изпратен в лагерите на смъртта и можем само да се гордеем с този подвиг на българския народ, който тук се цени изключително високо“, посочи държавният глава. Президентът призова за обединение на усилията в борбата срещу антисемитизма, ксенофобията и омразата.

Израелският премиер благодари на Съединените щати за действията срещу режима в Иран. Руският президент използва високата трибуна, за да покани лидерите на Съединените щати, Китай, Великобритания и Франция да обсъдят глобалните проблеми. 

В Тел Авив Румен Радев ще се срещне с представители на българската общност и ще присъства на премиерната прожекция на израелско-българския документален филм „Следващото поколение“ на българския режисьор Димитър Гочев.