Държавният глава Румен Радев е на тридневно посещение в Германия. Днес той ще се срещне с президента на федералната република Франк-Валтер Щайнмайер в двореца "Белвю".

Очаква се двамата да обсъдят войната в Украйна, спрените газови доставки и поскъпването на основни храни, стоки и горива. 

В началото на тридневното си посещение в Германия Радев се срещна с българската общност и им отговори на въпроси като този дали с критиките си се опитва да свали правителството на Кирил Петков.

Президентът обясни, че целта на критиките му не е да свали правителството.

„Но е много важно за едно правителство, което идва с големи обещания да спазва обещанията си, да няма сиви зони, да няма скрити процеси. Така че аз, като президент, няма да се откажа от това и го правя не, за да сваля правителството, а заради хората“, добави той.

Запазването на добрия тон с правителството обаче зависи от решаването на стратегически за страната въпроси, каза президентът, като този за Северна Македония.

Радев отправи нови критики за начина, по който правителството води разговор с протестиращите.

„Важно е да има диалог, когато бизнесът иска срещи, да се разбира да се чува“, добави той.

Радев предупреди, че една от основните задачи на кабинета е да реши как ще се охранява въздушното ни пространство до 2025 г., когато се очакват първите F-16.

“България не може да се моли на други да охраняват въздушното ѝ пространство. Това е национално унижение“, заяви той.

Радев обясни, че е очаквал много по-активна работа от страна на бившия служебен премиер и вече бивш министър в кабинета на Кирил Петков Стефан Янев.

На този фон по-рано днес държавният глава разговаря с първата жена кмет на Берлин, а по-късно днес предстои среща с Олаф Шолц.