Правителството трябва да работи по стратегическите за страната въпроси и да чува какво му казват гражданите. Това заяви президентът Румен Радев пред българската общност в Берлин. Радев коментира и темата с новите изтребители F-16. 

Президентът обясни, че целта на критиките му не е да свали правителството.

„Много важно е за едно правителство, което идва с големи обещания, да спазва обещанията си, да няма сиви зони, да няма скрити процеси. Така че аз като президент няма да се откажа от това и го правя не, за да сваля правителството, а заради хората", заяви Радев.

Запазването на добрия тон с правителството обаче зависи от решаването на стратегически за страната въпроси като този за Северна Македония.

"Имаме известни разминавания и аз ще продължа да следвам тази позиция и от това ще зависят и отношенията ми с правителството", каза още президентът.

Той отправи нови критики за начина, по който правителството води разговор с протестиращите.

"Важно е да има диалог, когато бизнесът иска срещи, да се разбира, да се чува, да се усеща какво искат българите", смята Радев.

Той предупреди, че една от основните задачи на кабинета е да реши как ще се охранява въздушното ни пространство до 2025 г., когато се очакват първите F-16.

"Дали на лизинг, или с други партньори. Това правителството трябва да го реши по-бързо. България не може да се моли на други да охраняват въздушното ѝ пространство. Това е национално унижение", заяви президентът.

Радев обясни, че е очаквал много по-активна работа от страна на бившия служебен премиер и вече бивш министър в кабинета на Кирил Петков.