Зелената сделка е красива, тя е необходима, трябва да се стремим към зелената енергия, но при сегашното равнище на технологиите не можем да говорим за стабилност и независимост без базови мощности като тези на въглища или АЕЦ. Това подчерта президентът Румен Радев пред журналисти в Брюксел, където взе участие в Европейския съвет.

Там една от обсъжданите теми е шоковото поскъпване на тока и последиците за икономиките на общността. „ЕС категорично не се ангажира с финансова и конкретна помощ в тази ситуация – изцяло отговорността се прехвърля в държавите членки и техните финансови възможности“, отбеляза Радев. Отхвърлено е било неговото предложение за временно намаляване на цените на парниковите квоти, което е важно за държавите с голям дял на въглищата в енергийния микс.

Все пак е било прието до средата на ноември да се извърши проверка на пазарите на еленергия и газ и системата за търговия с емисии, за да се установи дали има спекула. По думите му „сериозна съпротива“ е срещнало предложението му за анализ за връзката между цените и пакета „Готови за цел 55“.

„Докато не намерим решения как енергията от ВЕИ да я съхраняваме, а такова в момента няма устойчиво, ние не можем да задраскаме нашите базови мощности. Когато говорим за стратегическа автономност, това е енергията от АЕЦ и въглищата. Решенията за неглижиране на този вид енергия са доста прибързани в тази обстановка“, категоричен беше Радев.

Очакването му в тази посока е през ноември ЕК да обяви и газовите и ядрени мощности за екологични, като това решение може да подкрепи енергийните системи на държави като България.

Отношенията вътре в ЕС и миграцията

5 разговора с германския канцлер Ангела Меркел е провел Румен Радев, като темата е била една – Северна Македония. „Тя е приела за своя кауза България да отвори вратата към Северна Македония за европейска интеграция още до края на годината. Решаващият съвет ще е през декември – аз имам ясни аргументи по темата“, разказа президентът.

Като „много деликатна“ той определи темата с отношенията между Брюксел и Варшава, след като полски съд отсъди, че конституцията на страната е над законодателството на ЕС – и то на фона на критики, че управляващите в страната нарушават върховенството на закона.

Радев се обяви за решаване на казуса с диалог, политическа воля и правни аргументи, идващи от Съда на ЕС: „Ако добавим фискален инструмент, ако въздействаме на тези страни чрез неприемане на техните планове за възстановяване, това ще взриви крехкото съгласие“.

Отново диалог, но с Русия е нужен заради глобалните процеси, чиито ефекти виждаме даже в Босна и Херцеговина със заявката за отделяне на Република Сръбска: „От противопоставяне и ескалация нямаме интерес“.

Румен Радев подчерта, че е поискал оперативен план от ЕС за конкретни действия, ако миграционният натиск към България – страната с най-голяма външна сухопътна граница на ЕС, се засили рязко.