Тук съм, за да потвърдя категоричната подкрепа на моята страна към Черна гора в нейния европейски път. Черна гора е най-напредналата страна в процеса на разширяване на ЕС и със задоволство ще очакваме в скоро време да ви приветстваме като пълноценен член на европейското семейството.

Това заяви Румен Радев на съвместна пресконференция с президента на Черна гора Мило Джуканович.

„За нас българите Черна гора е приятелска държава, с която ни свързват вековни културни, исторически духовни връзки. Днес споделяме общо виждане за европейската перспектива на Югоизточна Европа, която няма алтернатива и която е ключов фактор за постигане на стабилност, сигурност и просперитет на целия регион“, добави той.

Той поздрави Черна гора за решението да поеме председателството на процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа.

„България е готова да помага с експертиза за укрепване на институционалния капацитет на Черна гора, за решаване на всички важни въпроси не само в процеса на присъединяване (б.р. към ЕС), но и след това – за пълноценната интеграция в ЕС“, каза още президентът.

Според Радев е от ключово значение е нашите страни да повдигат фокуса на ЕС и на НАТО към нашия регион, така че да имаме проактивна политика, която не само да се бори с последствията от кризите, но и да прави всичко възможно да предотвратява вторични трус.

“Нашият регион е в лошо състояние, в сравнение с преди, защото тук имаше по-малко Европа, регион, в който се увеличи съмнението в значимостта на членството в ЕС и мисля, че това е сериозна загуба както за нас, така и за общността”, заяви президентът на Черна Гора Мило Джуканович.

Черна гора, която е една от най-лоялните членки на НАТО, започна преговори с ЕС преди 10 години, а досега е затворила три глави.

Посещението на Радев започна в момент, когато партията на Джуканович поиска предсрочни избори, тъй като местното правителство е изоставило евроинтеграцията, за сметка на преговори със Сръбската православна църква. По същото време кабинетът на Северна Македония е заплашен да падне от власт, заради стопираните  преговори за еврочленство. Радев беше един от най-големите критици на отпадането на българското вето без гаранции, че Скопие ще изпълни условията на София.