Учени от Оксфордския университет са започнали работа по модификация на ваксината им срещу COVID-19, за да я направят по-ефективна срещу „Делта“ варианта, съобщи The Independent.

По новия препарат работят членовете на екипа на професор Сара Гилбърт - учените, разработили ваксината на “АстраЗенека“, пише изданието.

Източник разкри пред The Independent, че новата ваксина се проектира с цел „да има нещо готово на рафта - ако е необходимо“.

Снимка: iStock

Случаите на варианта „Делта“ отново се увеличават на Острова. Около 49 156 души са дали положителен тест за коронавирус в понеделник, което представлява увеличение от 22% на седмична база и най-високото ниво от края на локдауна в страната. Увеличаването на разпространението идва на фона на намаляващите нива на защита сред по-възрастните възрастови групи.

Междувременно експертите твърдят, че "има основание" за ваксини, специфични за "Делта" варианта, които да се ползват за настоящите и бъдещите програми за ваксинация, тъй като сега вариантът представлява по-голямата част от световните инфекции.

Източникът от Оксфорд заяви, че работата на учените в разработването на новата ваксина е на много начален етап, но поясни, че няма да е трудно да се направят необходимите модификации, като се има предвид естеството на технологията зад ваксината.

Той обаче подчерта, че дори „фините промени“, въведени в производствения процес в резултат на преминаването към модифицирана ваксина, могат да причинят значителни забавяния и да попречат на глобалното разпространение на животоспасяващи дози, във време, когато милиони хора остават неваксинирани.