„Западът цинично използва украинския народ като пушечно месо, като таран срещу Русия. Той продължавайки да снабдява Украйна с оръжие и боеприпаси, изпращайки наемници и тласка страната по пътя на самоубийството." Това заяви руският президент Владимир Путин във видеообръщение към участниците в среща на министрите на отбраната на държавите от Шанхайската организация за сътрудничество.

Руският държавен глава обвини западните елити, че „съзнателно вървят към разпространение на хаос и изостряне на международната обстановка“.

По думите му западните страни в продължение на години безсрамно изпомпват и експлоатираше ресурсите (на Украйна), поощряват геноцида и терора в Донбас.

Путин отбеляза, че сегашните събития в Украйна са тежки последици от стремежа на САЩ да запазят хегемонията си на всяка цена.

"Убеден съм, че характерът и мащабите на съвременните заплахи предявяват повишени изисквания към нашето взаимодействие по линия на министерствата на отбраната", допълни руският лидер по време на видеообръщението си към срещата на ШОС и ОНД.

Путин също така изрази увереност, че тясното партньорство в областта на отбраната ще повиши авторитета и влиянието на държавите членки на двете организации и ще съдейства за укрепване на сигурността и стабилността в Евразия и в света като цяло, като послужи за по-нататъшното развитие на традициите на приятелство и доверие между страните.

Руският президент изрази мнение, че зараждането на многополюсен световен ред е обективен исторически процес.