След прекъсване от шест години Владимир Путин отново поема поста на държавен глава на Русия.

"Ще направя всичко възможно да оправдая доверието на милионите ни граждани. Смятам, че смисълът на целия ми живот и дългът ми е да служа на моето отечество и на народа ни", заяви Владимир Путин в кратка реч на церемонията по встъпването си в длъжност в Кремъл.

Той обеща, че Русия ще навлезе в нов етап на развитие и допълни, че шестгодишният му мандат ще определи съдбата на държавата "за десетилетия напред".

След това новият президент положи и клетва, която се състои от 33 думи, с три по-кратка от клетвата, която произнася президентът на САЩ.

Веднага след като положи клетвата, Владимир Путин получи куфарчето, контролиращо огромния ядрен арсенал на страната. Един от първите укази, който той подписа е за отношенията със САЩ. Държавният глава задължи външното министерство да осигури гаранции, че американският противоракетен щит не е насочен срещу интересите и сигурността на Русия.

Над 2 000 гости бяха поканени на церемонията, която се проведе в богато украсената Георгиевска зала в Кремъл. Сред поканените се открояваха италианският премиер Силвио Берлускони и бившият германски канцлер Герхард Шрьодер.

След края на церемонията Владимир Путин предложи Дмитрий Медведев за премиер. Кандидатурата е внесена за гласуване в Държавната дума.

Третият президентски мандат на Владимир Путин започна на фона на масови арести в Москва.

Сутринта силите за борба с безредиците задържаха десетки опозиционери, които се събраха на неразрешена акция в центъра на града.

Първоначално демонстрантите са били помолени да се разотидат и да не пречат на минувачите. Предупрежденията обаче били пренебрегнати, което принудило полицията да започне с арестите. Сред задържаните е опозиционният лидер Борис Немцов.

Според различни източници в района на протестната акция има около десет автобус за арестанти. В центъра на Москва патрулират подсилени полицейски екипи и специални полицейски части, затворени са изходите от няколко метростанции, а в самия метрополитен дежурят допълнителни полицейски екипи.

Снощи Москва отново беше разтърсена от масови протести. Със скандирания "Стига лъжи" над 20 000 привърженици на опозицията демонстрираха в руската столица срещу завръщането на Путин в Кремъл. На места се стигна до сблъсъци с полицията, която използва палки срещу демонстрантите. Арестувани са близо 400 души, сред които видни представители на опозицията.

Привържениците на Путин на свой ред организираха в негова чест голям празничен митинг.

Ако новият руски президент изпълни предизборните си обещания, скоро Русия ще изкорени бедността и ще превърне средната класа в социално мнозинство, ще даде възможност на гражданите директно да участват в управлението на държавата чрез механизмите на интернет-демокрацията, ще създаде 25 млн. високотехнологични работни места и ще повиши средната заплата до 40 000 рубли.

Поемането на поста на държавен глава е третата подобна церемония за Владимир Путин. Той пое държавата за първи път през 2000 година, а през 2004г. беше преизбран. Тъй като, според Конституцията, едно и също лице няма право да се кандидатира три последователни пъти, Владимир Путин не участва в изборите през 2008 г.