Руският президент Владимир Путин изрази учудване от "беззъбата" позиция на българските власти по проекта "Южен поток", която противоречи на интересите на страната, предаде ТАСС.

"Удивлява ме беззъбата позиция на българското ръководство, която по непонятно какви съображения пренебрегна националните интереси", каза Путин.

"В самия проект трябваше да вложим 3 милиарда - в строителство, в работни места, заплати, доходи на всички нива на бюджета, а след това щяха да се получават 400 млн. евро годишно просто за транзита", допълни той.

"Турски поток" ще бъде построен, ако Турция издейства гаранции от Брюксел, отбеляза още руският президент.

Ние не сме прекъснали преговорите. Трябват ни писмени гаранции от Еврокомисията, че всички маршрути, включително и възможният маршрут през Турция към Европа, са не само изпълними, но и приоритетни и Еврокомисията ще подкрепя проекта. Ако турските партньори представят на "Газпром" такъв документ от Брюксел, ние ще продължим напред.

Засега обаче, за съжаление, го няма, заяви руският държавен глава, подчертавайки, че съдбата на проекта не зависи от Русия.

 Руската страна не е влагала 3,5 милиарда долара в АЕЦ "Аккую" в Турция, а преговорите с турската страна по този проект продължават, каза още Путин на днешната пресконференция, цитиран от БТА.

Въпросът за бъдещето на този проект трябва да се решава на корпоративно равнище - това е чисто търговски въпрос и ние не сме направили нито една стъпка, която да накърни нашите икономически интереси, допълни руският държавен глава.

През 2013 г. Турция възложи на „Росатом” изграждането на АЕЦ в южния турски град Аккую.