Москва планира да опрости получаването на руско гражданство за всички украинци, заяви днес пред журналисти в Пекин президентът на Русия Владимир Путин, цитиран от Франс прес, предаде БТА. 

"Смятаме да предоставим гражданство по опростена процедура на всички граждани на Украйна, не само на жителите на Луганската и Донецката република", заяви Путин.

Русия вече обяви по-рано тази седмица, че е опростила предоставянето на руско гражданство на жители на сепаратистките региони в Украйна. Тази мярка беше осъдена от Киев и редица западни държави, които виждат в нея посегателство срещу суверенитета на Украйна.

Путин уточни, че страната му "ще изпълни всичките си задължения към новите руски граждани". "След като получат руски паспорт, жителите на Източна Украйна ще получават социални помощи, пенсии, увеличения, всичко, на което имат право", обясни руският президент и добави, че тези плащания няма да натоварят руския бюджет, защото това е "изчислено".

Той обясни, че ще бъде "теорeтично възможно" за хората, живеещи в тези райони, да получават едновременно нова руска и дотогавашна украинска пенсия.

"Странно е, че това решение предизвика негативни реакции. Полша издава такива паспорти на поляци, Румъния на румънци, Унгария на унгарци. И с какво руснаците са по-лоши от поляците, румънците и унгарците?", попита риторично Путин.

Обявеното от него предоставяне на руско гражданство за всички украинци дни след победата на актьора Володимир Зеленски на президентските избори в Украйна, доведе до ново осъждане от украинска страна.

"Русия иска да засили ескалацията и хаоса в Украйна и така да продължи да усложнява правилата на играта", написа днес в Туитър Дмитро Кубела - постоянен представител на Украйна в Съвета на Европа.

По-рано тази седмица пресслужбата на бъдещия президент Зеленски осъди това "ново ясно потвърждение за света за ролята на Русия като агресор, който води войната срещу Украйна".

Киев призова Съвета на Европа да действа, за да попречи на Русия да изпълни намеренията си за предоставяне на гражданство на украинци.

Използвани са материали на БТА