Русия трябва да диверсифицира износа си на горива заради евентуалния спад на доставки към Европа, обяви президентът Владимир Путин. A Брюксел планира да включи руските нефт и газ в поредния пакет от санкции.

Удари бяха нанесени по украински градове и днес.

Русия обяви прозорец от 7 часа, в който останалите украински войници в Мариупол да свалят оръжия и да се предадат. А според украинският президент Володимир Зеленски елиминирането на украински войски ще значи край на преговорите с Русия.

„Когато боевете и войната свършат, тогава можем да мислим за дипломация. Те искат да решат проблема по дипломатически начин, но когато има война, това е много трудно. Затова искат да ни отнемат част от териториите, да ги окупират, за да окажат натиск“, каза Зеленски.

Властите в Киев обявиха, че нейните сили в обсадения град ще се бият до последно.

Русия да пренасочи износа към бързо развиващи се пазари на изток и юг и да започне изграждането на инфраструктурата пък поиска Владимир Путин.

„Опитът на западните страни да изтласкат нашите компании от пазара, да заменят нашите енергийни ресурси с алтернативни доставки, неизбежно ще се отрази на цялата световна икономика“, заяви Путин.

След Съединените щати и Великобритания, Брюксел също планира да санкционира най-голямата руска банка "Сбербанк" и други финансови институции, през които Европа основно плаща за руско гориво.