Русия ще разположи тактически ядрени оръжия в съседна и съюзна Беларус, заяви президентът Владимир Путин. Това предаде "Франс прес".

„Тук също няма нищо необичайно: САЩ правят това от десетилетия. Те отдавна разполагат своите тактически ядрени оръжия на територията на своите съюзници“, заяви Путин. Той поясни, че е разговарял с беларуския лидер Александър Лукашенко и са се „договорили да направим същото“.

Путин също така заплаши, че ще разположи боеприпаси с обеднен уран в Украйна, ако Киев получи такива боеприпаси от Запада. Това става на фона на изявената от Великобритания готовност да ги достави на Украйна.

„Русия, разбира се, разполага с това, което ѝ е необходимо, за да отговори. Без да преувеличаваме, ние разполагаме със стотици хиляди такива снаряди. Все още не сме ги използвали“, заяви още руският президент.

Международната кампания за премахване на ядрените оръжия (ICAN) предупреди, че ядрените заплахи създават опасно чувство на несигурност около евентуалната им употреба.

Колкото по-дълго продължава войната на Русия срещу Украйна, толкова по-голям е рискът от ядрен удар, предупреди ICAN миналия месец преди първата годишнина от офанзивата.

Миналия месец Владимир Путин обяви, че Москва ще преустанови участието си в „New START”, последния останал договор за контрол на въоръженията между двете основни ядрени сили в света - Русия и САЩ.

Ръководителят на НАТО Йенс Столтенберг осъди Русия за спирането на договора за ограничаване на ядрените оръжия със САЩ и заяви, че това бележи края на европейската архитектура за контрол на въоръженията след Студената война.