Русия ще се противопостави на разделянето на Сирия на зони на влияние. Това заяви Владимир Путин на тристранна среща на президентите на Русия, Турция и Иран. 

Снимка: Ройтерс

Тримата лидери обсъждат ситуацията в Сирия за пети път през последните две години. На срещата, която Путин определи като много успешна, бяха обсъдени разширяването на зоните за деескалация, чуждото военно присъствие и намирането на политически компромис между враждуващите.

„По отношение на американските войски в Сирия, които, както на всички е известно, са там незаконно, ние се надяваме президентът Тръмп да изпълни докрай обещанието си да ги изведе от страната”, заяви руският президент.

Снимка: Ройтерс

„Ако зоната за деескалация бъде разширена, това ще позволи на нови 3 милиона души да се завърнат по родните си места”, смята турският президент Реджеп Тайип Ердоган.

На срещата беше съобщено, че трите страни са преодолели различията си за формиране на конституционния комитет. Той трябва да изработи политическа и конституционна рамка за слагане край на 8-годишния конфликт.